MIKÄ ON TAPAHTUMAJUNA?

Tapahtumajuna on vuonna 2014 julkaistu uusi kulttuurimatkailun palvelukonsepti. Palvelu on tarjolla kaikille tapahtumille ja kuluttajille kautta maan.

Kestävää kehitystä ja matkustamisen mukavuutta

Suomi on tuhansien tapahtumien maa ja tarjontaa löytyy kautta koko maan. Uuden Tapahtumajuna-palvelun ansiosta toisen paikkakunnan tapahtumiin lähteminen on helppoa. Matkalla kohtaa samanhenkisiä matkaajia, jos yksin matkaaminen ei ole mieleen.

Tapahtumajuna on uusi sosiaalinen kulttuurimatkailun muoto,  jossa elämys alkaa jo lähtölaiturilla. Matkustaminen ei ole pelkkä liikkumisen pakko, vaan miellyttävä osa tapahtumaa. Juna kulkee kätevästi suoraan keskustasta keskustaan, eikä auton pysäköinnistä ja parkkimaksuista tarvitse huolehtia. Jos tapahtumajuhlinta on vienyt mennessään, paluumatka tapahtuu vastuullisesti autoilusta murehtimatta. Ja junassahan tarjoilu pelaa mennen tullen. Muista matkustustavoista poiketen junassa voi myös jaloitella – pitkällinen istuminen on tutkitusti terveydelle haitallista. Myös ekologisuus on taattu: juna on vihrein vaihtoehto.

Junamatkan aikana on tarjolla tapahtuman teemaan liittyvää ohjelmaa, kuten musiikkia, syventäviä luentoja tai kohteen esittelyä. Matkaohjelma, jota ei ole tarjolla missään muualla, onkin eräänlainen aperitiivi ennen varsinaista tapahtumaa. Osassa junia tulee olemaan myös pop-up-kauppoja, joissa voi tehdä löytöjä. Matka taittuu mukavasti samanhenkisessä porukassa ja parhaimmillaan ilmassa on suuren juhlan tuntua, valmistautumista tulevaan. Paluumatkalla puolestaan on oiva mahdollisuus jakaa kokemuksia muiden tapahtumaan osallistuneiden kanssa. Tapahtumajunassa on yhdessä tekemisen meininki.

 Helppoa ja edullista

Kaikki Tapahtumajunan kohteet on koottu tälle sivustolle. Jokaisesta matkasta löytyy selkeä esittely varausohjeineen. Yksi keskeinen osa Tapahtumajunan ideaa on sen helppous. Yhdellä klikkauksella varataan sekä meno-paluumatkat että tapahtumaliput ja mahdolliset oheispalvelut kuten opastukset tapahtumapaikalle, kaikki valmiiksi hankittuine alennuksineen. Matkat varataan kuukausi ennen tapahtumaa.

Ajankohtaista tietoa Tapahtumajunan toiminnasta saa verkkosivujen lisäksi tilaamalla uutiskirjeen tai seuraamalla uutisointia Facebookissa. Tapahtumajuna-hanketta tukevat vuonna 2014 Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Alfred Kordelinin rahasto, sekä vuonna 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Hallinnointi ja tausta

Toistaiseksi Tapahtumajunan toimintaa hallinnoi Tampere Guitar Festivalin kannatusyhdistys ry, joka on ollut Tapahtumajunan alullepaneva voima. Kitarafestivaalille on päässyt Helsingistä Kitarajunalla jo vuodesta 2012. Matkatarjonta ja palvelukonsepti on laajentunut Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Alfred Kordelinin säätiön myöntämien pilottihanketukien myötä. Vuoden 2015 loppuun saakka on käynnissä kaksi hanketta: Tapahtumajunan vakiinnutamishanke sekä Sibelius raiteilla. Jälkimmäinen hankkeista tuo esile 150 vuotta täyttävän kansallissäveltäjämme musiikkia uusissa ympäristöissä. Molempia hankkeita tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö. Sisällöistä tiedotetaan tarkemmin matkojen ja lehdistötiedotteiden muodossa.